Apparatuur

Iedere echte Barista kent de La Marzocco GS3 en weet dat het geen goedkope machine is. Toch is hij onder de deze groep liefhebbers een gewilde machine. Uit eigen ervaring kan ik ook bevestigen dat hij zijn geld dubbel en dwars waard is. Ik werk sinds begin 2008 met de GS/3 en ben nog steeds onder de indruk vanwege het bedieningsgemak in combinatie met de superieure stabiliteit in de shots. In de loop der jaren hebben er een aantal modificaties plaatsgevonden en deze zijn altijd kostenloos doorgevoerd. Als voorbeeld kan ik de nieuwe stoompijp, aansluiting van het theewaterkraantje en software updates noemen.

Ik ben nog steeds onder de indruk vanwege het bedieningsgemak in combinatie met de superieure stabiliteit in de shots

Wat was nu mijn motivatie om deze machine aan te schaffen?

Ik was al een tijd aan het oefenen met een Rancilio Silvia. Deze machine maakt prima espresso shots, maar heeft een grote beperking in zich en dat is de single boiler. Om met melk te werken, moet je dus na het zetten van je espresso, een kop omzetten om de boiler verder op te warmen naar stoomtemperatuur. Alles bij elkaar duurt het dus zo’n 6 minuten voordat je eindelijk je Cappucinno klaar hebt. Daarnaast moest je de boiler weer af laten koelen voor je een volgende espresso kunt zetten. Dit is tijdrovend en zorgt voor instabiliteit in de zettemperatuur, wat weer een negatieve impact op de smaak van je shots heeft. Daarom had ik dus vier punten op mijn wenslijstje voor de volgende machine:

  • Dual boiler – gelijktijdig kunnen zetten en stomen.
  • PID – temperatuur kunnen instellen voor optima smaak
  • Preinfussie – extra optie om smaak optima forma te krijgen.
  • Grote water tank en opvangbak

La Marzocco GS3Tijdens mijn zoektocht kwam ik de recensie van Chris Tacy over de GS/3 tegen. Deze recensie maakte mij duidelijk dar de GS/3 de machine van de toekomst was en dat deze alles in zich had wat ik wilde hebben. Ik wilde mijn barista vaardigheden en kennis over smaak naar een hoger plan tillen en had daar deze machine dus voor nodig. Iedere koffieliefhebber weet dat “koffie is niet zo maar koffie is, maar dat het een exclusieve drank is, waar zoveel uit te halen valt als je de juiste kennis en gereedschappen tot je beschikking hebt. Ik heb daarna meerdere machines bekeken en geprobeerd, maar kwam altijd weer tot de conclusie dat de GS/3 eigenlijk de machine was, die overal bovenuit stak.

Er is al veel gezegd over de prijs van deze machine. Maar wat heb je aan een investering van 1000 euro of meer, als je vrij snel daarna al weer realiseert, dat je eigenlijk de verkeerde machine hebt gekocht. Iedere nieuwe machine leer je na een poosje kennen. Je kunt dan het maximale eruit halen, maar loopt ook tegen de beperkingen aan. Je hebt dus de top van die machine bereikt en komt daarna weer niet verder. Dit realiserende deed mij besluiten om maar meteen de La Marzocco GS3 te kopen. Een grote investering, maar Iets waarvan ik nooit spijt heb gekregen. Sterker nog: “deze machine gaat nooit meer weg!” en opent nog steeds nieuwe deuren voor mij tijdens het uitproberen van nieuwe bonen. De ultieme smaak is altijd in te regelen en haalt daardoor het beste uit de boon naar boven en dat is nu precies wat iedere barista wil!

Meer informatie: La Marzocco

Brazil Fazenda Nossa Senhora de Fatima

Deze Braziliaanse koffie is zeer makkelijk in het gebruik en zal door zijn toegankelijkheid makkelijk een grote schare van liefhebbers van Braziliaanse koffies aanspreken.

Stella

Bij mijn laatste bestelling van koffiebonen bij Fascino Coffee besloot ik eens gebruik te maken van…

Peru Tunki

Deze koffie bestaat uit een mix van caturra, tipica en bourbon. Doordat een groep kleine…

Peru als koffieland

Koffie is belangrijk voor Peru en het ontstaan dateert terug tot 1700. Het is namelijk…

Brazil Agua Limpa

Deze pulped natural yellow Catuai komt van de Fazenda Agua Limpa. Deze fazanda ligt in de gemeente…

Kenya Muriama

Voor veel specialty koffieliefhebbers heeft koffie uit Kenia een speciale plaats verdient vanwege zijn eigen…

Op de pijnbank van KoffieTCacao

KTC 12.15 – Soms heb je van die recensies die niet geschreven hadden hoeven worden.…

El Salvador Cascara

“Ken je el Salvador Cascara werd mij laatst gevraagd door iemand die wist van mijn…

Kenya Nyeri Tegu AB

Voor veel specialty koffieliefhebbers heeft koffie uit Kenia een speciale plaats verdient vanwege zijn eigen…

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed