Brazil Agua Limpa

Brazil Agua LimpaDeze pulped natural yellow Catuai komt van de Fazenda Agua Limpa. Deze fazanda ligt in de gemeente São Sebastião da Grama in de São Paulo provincie en is gelegen op de hellingen van de Serra da Mantiqueira, op de grens met de Minas Gerais provincie. De plantage is opgericht in 1920 en is het bewijs dat het niveau van de koffietelers naar een steeds hoger niveau aan het gaan is. De plantage geniet een zeer goed klimaat voor het verbouwen van koffie. De hoogte ligt tussen 1100 en 1350 meter heeft meer dan voldoende neerslag om de koffie naar een hoog niveau te brengen. Fazenda Agua Limpa valt op door zijn zorg en aandacht in alle stadia van de productie. Daarnaast investeert men tegenwoordig ook veel in het produceren van micro lots om zo hoge kwaliteit koffies met beperkte oplage op de markt te kunnen brengen. Het zijn deze micro lots die voor ons als specialty koffieliefhebbers dergelijke plantages zo aantrekkelijk maken. De verwerking van deze koffie is pulped natural. Het drogen van de bonen gebeurd op de patio in de zon en worden gedurende een periode van ongeveer 2 weken regelmatig geharkt om een gelijkmatige droging te kunnen bewerkstellingen. Tenslotte worden de gedroogde bonen nog 2 weken opgeslagen voor een laatste rijping om tot de uiteindelijke smaak te komen.

Maar wat maakt deze koffie nu zo bijzonder?

Dat is vooral de mooie balans van pure chocolade, room, hazelnoot, marsepein met een vleugje sinaasappel aan het einde. Door met de PID te spelen is de afdronk is fris, romig en kruidig tegelijk. Ook met melk komt de Agua Limpa prima tot zijn recht en is de koffie vol van smaak. Zowel de espresso als de ristretto doen het goed, al vraagt de koffie om regelmatig bij gesteld te worden. Doe je dit niet dan zal het zuurtje de boventoon gaan voeren. Dit kan lastig zijn, maar moet voor de meer ervaren barista geen probleem vormen.  Bij de ristretto is iets fijner malen noodzakelijk en komt het zuurtje iets meer in het totaalplaatje boven drijven. Over het algemeen is het dus een degelijke koffie, zeker voor de liefhebbers van Braziliaanse koffies.

Voor mij komt de Agua Limpa het beste tot zijn recht in de Espro press. Doe 18 gram medium tot grof gemalen koffie in een voorverwarmde espro, giet er 300 ml water met een temperatuur van 96°C op, Doe de deksel op de press en wacht 4 min alvorens de press in te drukken. Daarna uitschenken en genieten van een super zachte koffie. Een ware afsluiter van het avondeten met de voeten omhoog op de bank.

Algemene informatie en PID advies:

 • 100% Arabica Single Origin
 • Medium donker roost, (Full City)
 • Geschikt voor espresso, cappuccino en presspot (espro)
 • Is de hele dag drinkbaar
 • Deze koffie moet niet te fijn gemalen worden. Maalstand bij mijn Mahlkonig K30 Vario is stand 5.9 op een schaal van 10
 • Dosering 20g
 • Zettemperatuur 91°C
 • Zettijd: 27s
 • Totaal volumegewicht in het kopje (incl.crema): ongeveer 50 gram
 • Deze koffie wordt gebrand door Fascino koffie
 • Branddatum en uiterste houdbaarheid op de verpakking 
 • Eindconclusie: een uitstekende Single origin die als espresso en ristretto het beste tot zijn recht komt, maar excelleert in de espro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed