Brazil Fazenda Rainha

Brazil Yellow BourbonMijn persoonlijke favoriet de Brazil Yellow Bourbon is een unieke koffie met een bijzonder verhaal. De eerste keer dat er geschreven werd over een gele koffiebes was in 1871 in de stad Botucatu in de provincie Sao Paulo. Het was toen al een sensatie en deze unieke afstammeling van de Arabica soort kreeg de naam “Botucatu Yellow”. Ze werd maar op kleine schaal geproduceerd en ondanks dat verspreidde het nieuws over deze bijzondere nieuwe zoete koffie zich razend snel over de hele wereld.

De Brazil Yellow Bourbon is een unieke koffie met een bijzonder verhaal

Door de groeiende koffieproductie in Brazilie werd er ook steeds meer getest met het muteren en kruizen van verschillende soorten koffiefamilies. Uit een van deze moeilijke pogingen (één op de miljoen) ontstond de Yellow Bourbon, een natuurlijke samensmelting van de Yellow Botucatu en de Red Bourbon. De eerste versie van deze nieuwe soort werd in 1930 gevonden in Pederneiras in de provincie Sao Paulo. Verdere verbeteringen zorgden ervoor dat de Yellow Bourbon sneller volwassen werd dan andere soorten en dat zij zich aankonden passen aan hoger gelegen gebieden vanaf 1300 meter. Deze koffie trok de aandacht van veel Braziliaanse producenten, maar het was in Sul de Minas, om specifiek te zijn, in de Serra da Mantiqueira micro regio, waar deze soort zijn uiteindelijke plek vond. Deze regio heeft een gemiddelde temperatuur van 18c en een regenval van 1600 ml per jaar en dat maakt het een ideale plek voor koffieproductie. Door goed management is de Yellow Bourbon hier uitgegroeid tot een uitstekende koffie, die wereldwijd zeer geliefd is. Hij staat bekend om zijn uitstekende balans tussen zuurgraad, body en zoetheid en excellente nasmaak. Dit maakt hem ook zo geschikt als basis voor espressoblends.

 

Maar wat maakt deze koffie nu zo bijzonder?

Sinds 1890 behoort de koffieplantage ‘’Fazenda Rainha’’ tot de familie van Carvalho Dias. De boerderij ligt op ongeveer 1100-1500 meter boven de zeespiegel, in de Mogiana regio van de staat São Paolo, een van de hoogste plateau gebieden in Brazilië. Dit glooiende, vruchtbare gebied langs de São Paulo kant van de São Paulo/Minas grens, is ook de thuisbasis van enkele van de oudste koffie boerderijen van Brazilië. Het is één van de meest succes volle koffieplantages in Brazilië en heeft meerdere keren de Cup of Excellence gewonnen. Namelijk in 2000, 2001, 2005, 2006, 2009 en 2010 en 2011. In 2011 stond Fazenda Rainha met een score van 91,41 weer op de eerste plaats! Op dit moment is Gabriel de Carvalho Dias, de neef van de eigenaar verantwoordelijk voor het beheren van de koffieplantage. Fazenda Rainha bevindt zich in de staat Minas Gerais en heeft een totale oppervlakte van 484 hectare. Door de geografische ligging van de koffieplantage kunnen de bessen niet machinaal worden geplukt en gebeurt dit geheel met de hand. Het bijzondere van de Fazenda Rainha koffieplantage is dat er alleen Arabica koffie geproduceerd wordt van de Yellow Bourbon variëteit.  Gabriel is sterk toegewijd aan sociale en ecologische duurzaamheid. Water komt uit een bron op het landgoed en het afvalwater wordt zorgvuldig behandeld om te voorkomen dat de bron wordt vervuilt. De koffie wordt verwerkt volgens de pulped natural methode. Het is een super zachte smaaksensatie op de tong met een milde zuurgraad, medium body, prachtige balans met pure chocolade, een beetje tabak, rode bes, kaneel en citrustonen aan het einde. De afdronk is geweldig en houdt de herinnering aan deze heerlijke koffie nog minuten lang levend. Het mooie aan de Yellow Bourbon is, dat het een koffie is voor iedereen. Voor cappuccino moet je wel iets over doseren, omdat de zachtheid van de koffie in melk te veel verdunt wordt. Persoonlijk excelleert de Rainha voor mij als ristretto via de single basket methode. Het ultieme dikke pure chocobonnetje op de tong. Wat wel grappig is dat ik eerst “de Blend” van Giraffe Coffe Roasters ben gaan testen en daarna pas op deze Fazenda Rainha ben overgeschakeld. Wat toen opviel was dat ik het toegevoegde zuurtje van de Ethiopische koffie eigenlijk miste. Al met al is het een uitstekende koffie die voor iedereen toegankelijk is.

 

 

Algemene informatie en PID advies:

 • 100% Arabica Single Origin.
 • Medium roost, (Full City).
 • Zeer geschikt voor espresso en cappuccino*.
 • Kan gerust de gehele dag gedronken worden.
 • Deze koffie moet niet te fijn gemalen worden. Bij mijn Mahlkonig K30 Vario is de stand 6.0 op een schaal van 10.
 • Dosering 18 – 22g
 • Zettemperatuur 95°C
 • Zettijd: 25 – 27s
 • Totaal volumegewicht in het kopje (incl.crema): ongeveer 50 gram
 • Na mate de koffie ouder wordt ga ik iets fijner malen en temp iets omlaag brengen naar 94 °C
 • Deze koffie kun je online kopen bij Giraffe Coffee Roasters
 • Branddatum en uiterste houdbaarheid op de verpakking 
 • Eindconclusie: een uitstekende blend die als espresso en ristretto het beste tot zijn recht komt

* Bij cappucinno iets over doseren voor extra pit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed