Colombia als koffieland

colombiaDe koffie uit Colombia staat te boek als één van de beste van de wereld. Maar het is niet bekend wanneer koffie zijn intrede in Colombia heeft gedaan, maar men gaat er vanuit dat dit rond het midden van de 16e eeuw is geweest. Het waren de Jezuieten priesters, die de lokale bevolking ervan overtuigden om allen 3 tot 4 koffieplanten te gaan houden naast het verbouwen van hun dagelijks voedsel. Bekend is wel dat in 1835 de eerste export van 2500 zakken koffiebonen naar Amerika heeft plaatsgevonden. Rond 1860 was koffie als product zo belangrijk geworden dat het één van de belangrijkste bron van inkomsten voor de regering werd. Na Brazilië heeft Colombia lang op de tweede plaats van koffieproducenten gestaan. Pas recentelijk zijn zij door de opkomst van Vietnam naar de derde plaats gezakt.

Colombiaanse koffie groeit op hoogte in de schaduw van rubber bomen en bananenplanten. Zoals gezegd staat koffie uit Colombia te boek als één van de beste van de wereld. Ze hebben een mooie balans en volle body, die zorgt voor een rijke smaak. De vruchtbare vulkanische ondergrond samen met een perfect klimaat zorgen ervoor dat de koffies hier onder uitstekende condities kunnen groeien. Colombiaane koffies groeien in twee gebieden, namelijk de regio rond Medellin, Armenia en Manizales (MAM), in centraal Colombia. De koffie uit dit gebied heeft een wat zwaardere body, een lichte rinsheid of zuurgraad, die uitmond in een mooie smaak. Het overduidelijk bergachtiger gebied rond Bogota en Bucaramanga produceert een rijkere, zwaardere en minder zurige of rinse koffie en wordt gezien als de betere van de twee regio’s.

De geschiedenis van koffie in Colombia is er wel één van ups, downs en weer ups. Vanaf zeventiger tot de tachtiger jaren werd koffie door de grote vraag zo gestandariseerd dat alle regionale karaktereigenschappen verloren gingen. Dit was een zegen en een vloek. Colombiaanse koffie werd bekend als de grote B+ koffie van de eeuw. De kwaliteit was steeds goed, maar uitzonderlijke hoge kwaliteit standaards werden niet meer bereikt. In de afgelopen jaren is de drang naar deze regionale specialty kwaliteit weer groeiende en steeds meer van deze uitzonderlijke hoge kwaliteits specialty koffie zijn dan nu ook weer verkrijgbaar via de specialty koffie handel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed