“Thuisroosten is niet moeilijk: je stopt een bepaalde hoeveelheid bonen in de roostkamer. Je stelt de temperatuur en tijd in en drukt op de startknop. Daarna let je op de kleur van de bonen, luister je naar de eerste en/of tweede krak, stop je de roost op het juiste moment in jouw roostprofiel en de koeling begint.”
Het probleen van de Gene Cafe is, dat hij wat luidruchtig is in het gebruik en daarom kan niet iedereen de eerste en of tweede krak goed horen. Deze twee kraks zijn belangrijke fases in het roostproces. De koffie is bijvoorbeeld pas drinkbaar als hij zijn eerste krak volledig heeft afgerond. Gelukkg is het zo dat tijd ervaring brengt en dat je dit proces steeds beter begint te begrijpen. De eerste krak is ook visueel zichtbaar. De boon begint te zwellen en breekt dan open in de lengte richting.
Toch hebben de eerste en tweede krak een duidelijk verschil in geluid. De eerste krak klinkt als het poppen van popcorn en is de fysieke expansie van het koffieboontje als water en kooldioxide delen en de kooldioxide begint uit te wasemen.
De tweede krak klinkt meer als waterdruppels op een gloeiende plaat of als electrisch knetteren en is het fysieke breken van de celstructuur van het koffieboontje.
Het einde van de eerste krak is een belangrijk punt in de roost, zodra deze compleet afgerond is, is de koffieboon klaar voor gebruik en drinkbaar.
Het einde van de eerste krak is een belangrijk punt in je roost, pas als deze afgerond is, is de koffieboon klaar voor gebruik en drinkbaar. Voor mij is de kleur van de boon een goede indicator wanneer de eerste krak op het punt staat te beginnen. Zodra hij van donker geel naar licht bruin verkleurt heb je dit punt bereikt. Bij de Gene Cafe ligt deze tijd zo tussen de 11 tot 15 minunten, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de soort bonen die je gebruikt.
De periode tussen de eerste en tweede krak is een belangrijke periode. Hier wordt namelijk de smaak en geur van de boon gevormd. “Deze groene smaken”, zoals ik ze noem, zijn voor mij de ziel van de koffie. Daarom controleer ik ook altijd vanaf het moment dat de eerste krak begint het roostproces zeer nauwkeurig. Des te meer omdat vanaf de eerste krak alles ineens snel gaat.
Opgelet! De aanloop duurt lang, maar na de eerste krak komt alles in een stroomversnelling terecht en is controle hier van cruciaal belang! Hier maak je of breek je de roost!
“Deze groene smaken”, zoals ik ze noem, zijn voor mij de ziel van de koffie.
“Documenteren van je roostprofielen is een must. Het maken van deze notities zoals bijvoorbeeld de begintijden van de eerste en tweede krak zorgt dat je bij latere roosts beter voorbereidt aan de start staat”.
Persoonlijke aantekening: Na verloop van tijd ben ik steeds meer gaan roosten op lagere temperaturen en met langere tijden. Deze “slow roast” zorgt ervoor dat de roost evenwichtiger is en voorkomt beter dat de bonen brandplekjes krijgen. Mijn begintemperatuur is 230c en de looptijd is ingesteld op 20 minuten. Ik kijk naar de roost en vanaf de eerste krak bekijk ik het moment wanneer ik handmatig de roost stop gebaseerd op de kleur van de bonen. Ik hou er rekening mee dat de roost nog iets door gaat in de roostkamer voordat hij echt gaat afkoelen. Het anticiperen op dit gegeven is de sleutel om je gewenste roost te krijgen.
Aanrader: Op de site van sweetmarias.com vindt je een prachtig overzicht van de verschillende fases in het roostproces.