Excellent Arome

Excellent AromeDat ik iets met koffie deed dat wisten mijn buren wel. Tja, dat kon ook niet anders, na jaren lang zomers in de rook van mijn Gene Cafe brander te hebben gezeten. Daarom namen zij laatst toen ik jarig was vol verwachting iets van koffie mee als verjaardagscadeautje. De gedachte erachter was mooi, dus mocht ik dit gegeven paard niet in de bek kijken. Maar zij gaven natuurlijk precies datgene wat ik als specialty koffieliefhebber zo verafschuw, namelijk: siroop voor in de koffie en Excellent Arome bonen. Als ik iets niet o.k. vindt, dan is het wel smaakjes toevoegen aan mijn geliefde kop koffie! Zelfs suiker is nooit een optie geweest.

Terug naar mijn buren: hun bedoeling was oprecht en dat was dus prachtig. Wisten zij veel, maar ik wist het meteen al: de siroop verdwijnt in de afvoer en het flesje in de glasbak. Bleven alleen de bonen nog over. Weggooien of toch maar proberen. Dit dilemma moest ik doorbreken en dus besloot ik toch maar het ondenkbare te doen. Ik gooide ze in mijn molen. Hoe kon ik! Maar misschien, ja heel misschien vergistte ik mij wel.

100% Arabica stond er op de verpakking. Dat was mooi, maar daarmee was ook meteen alles wel gezegd. Welke origine het was, was met geen mogelijkheid te bekennen. Wel stond er vermeld dat het een Medium roost was, die geschikt was voor volautomatische espressomachines. Medium roost, daar kon ik iets mee. PID op 93.5 graden als startpunt dus!

Maar ja, tijdens het malen rook ik het al of juist niet. Ik miste die geurige tonen die je tegemoet zweven als je met goede koffie bezig bent. De crema was aanwezig, al was het minimaal en in het kopje kon ik nog net in de verte iets ruiken dat leek op kaneel. De smaak was zurig en bleef ,ook na nodige PID bijstelling, zurig met een bittere afdronk aan het einde in je mond.

Ja, wat moet je zeggen. Een duidelijk geval van tegen beter weten in dus. Toch ben ik mijn buurtjes dankbaar voor dit cadeau. Zelf had ik deze ervaring nooit uit de schapen getrokken. Maar juist deze ervaring maak eens te meer duidelijk dat er gelukkig nog bevlogen specialty koffiebranders zijn, die zich positief onderscheiden van de omvangrijke massa industrie van doorsnee Excellent Arome branders.

“Willen jullie een espresso” vroeg ik mijn buurtjes na het in ontvangst nemen van de cadeautjes. “Nou, doe ons maar een cappuccino” antwoordde zij. “Welke koffie drinken wij eigenlijk” vroegen zij na het eerste kopje geleegd te hebben. “Brazilië Fazenda Santa Terezinha Organic” antwoordde ik tevreden met een glimlach. “Willen jullie er nog een?” vroeg ik ze. De blik in hun ogen zei eigenlijk al genoeg. Dit was wat anders dan de Excellent Arome, die zij zo als hun huismerkkoffie beschouwden.

ook gepubliceerd op specialtycoffee.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed