Gene Cafe CBR 101

“De kracht van de Gene Cafe CBR 101 is dat hij in staat is om meerdere porties groene bonen direct achter elkaar te branden zonder veel schommelingen in de roostprofielen. Zijn zwakke punt is de koelcyclus, die is te langzaam beīnvloed de roost te veel”

De Gene Cafe CBR-101 is binnen het aanbod van thuisroosters een populaire rooster. Hij is in staat om een halve pond vers gebrande koffiebonen probleemloos te produceren. Het systeem gebruikt een vortex twisting, off-axis kamer rotatie systeem, die er voor moet zorgen dat alle groene bonen goed gebrand worden tijdens het roostproces. De beweging is bedoeld om alle bonen een egale kleur te geven*. Volgens de ontwerper is de machine geschikt voor normale huishoudens als voor commercieel gebruik**.

* In de praktijk blijkt dit niet het geval te zijn. Zodra je donkerder gaat vertoont de roost veel kleine schroeiplekjes op de bonen. Testen met verschillende en lagere temperaturen brachten hier geen verandering in.

** Dat laatste is onrealistisch, omdat een maximum van 300 gram voor commercieel gebruik absoluut te weinig is.

Eigenschappen van de Gene Cafe CBR-101

 • Vortex twisting mixing
 • Vol automatisch roosten & koelen
 • Zowel tijd als temperatuur zijn controleerbaar
 • Verhit met indirecte lucht van 1 tot 23 minuten
 • Hitte instelbaar van 190 – 250c
 • Koelt met de omgevingstemperatuur ongeveer voor 10 minuten
 • Gebruiker kan koeling op ieder moment zelf starten
 • Capaciteit: 300g per roost
 • Roostcycles: ongeveer 18 minuten voor Full City roost plus koeling
 • Temperatuur gecontroleerd door electronische thermostaat
 • Voortgang Roostproces kan door het glas van de roostkamer gevolgd worden
 • Verwarmingselement: 1200 – 1400 Watts
 • Weinig geluid. Noise level: 65dB
 • Beveiliging tegen oververhitting

 

Het controle Paneel

 • De bediening van deze machine is echt een genot. De twee knoppen zijn eenvoudig in de bediening en de ware kracht van deze rooster.
 • TEMP– Je zet de juiste temperatuur door het draaien van de knop. Je start de roost door op de middenknop te drukken. Als de Gene Cafe aan het einde van zijn roostcycles komt, dan schakelt hij automatisch over naar het koelproces. Maar je kunt het roosten ook op ieder gewenst moment onderbreken door op de knop te drukken en het koelen te laten beginnen. Je kunt de temperatuur tijdens het roosten veranderen door de draaiknop te gebruiken.

“Belangrijk is wel dat je deze veranderingen documenteert voor later gebruik. De machine kan je profielen niet opslaan!”

 • TIJD– Eén keer drukken zet de machine aan. Het opstarten duurt ongeveer 10 seconden. De tijd is ook via de draaiknop in te stellen en staat standaard op 15 minuten. Dit is samen met de standaard temperatuur van 250c bij de meeste bonen goed voor een donkere roost. De tijd is tijdens de roost met de draaiknop te veranderen.
 • De digitale temperatuur display verandert in hele graden tussen actuele en ingestelde temperatuur.
 • De tijd display verandert in tienden van een minuut tussen totale en teruglopende overgebleven tijd.
 • Het feit dat je zowel temp als tijd tijdens de roost kunt beinvloeden geeft je meer invloed op de uitkomst van de roost. “Belangrijk is wel dat je deze veranderingen documenteert voor later gebruik. De machine kan je profielen niet opslaan!”

 

De off axis roostkamer

heeft een vortex draaibeweging. Tijdens één hele cirkel draait de kamer op en neer. Achterin de kamer zit de hete lucht inlaat met daarachter het hitte element. De hete lucht blaast door de hele kamer heen en gaat er aan de andere kant via de vliescollector weer uit. De ontwerper noemt dit ook wel 3-D Mixen.

 

Hoe werkt de Gene Cafe?

Vul de kamer met groene koffiebonen tot de maximum lijn afhankelijk van de soort bonen. Plaats de kamer op de juiste manier in de houder, niet forceren! Druk op de blauwe tijdschakelaar om de machine aan te zetten en stel de machine op het juiste roostprofiel in. Gebruik hiervoor de blauwe tijd en de rode temperatuur schakelaars. Druk nu op de ‘Temp’ knop. Verander des gewenst tijdens de roost de tijd en temperatuur. De koeling begint automatisch aan het einde van zijn roostcycles en is herkenbaar door het piepen. De machine schakelt zich bij 60c uit. De roostkamer draait dan volledig terug naar zijn beginstand.

Als je de koelcycles sneller wilt beinvloeden dan is dat mogelijk. Ga als volgt te werk: Druk op stop als je de roost goed vindt. Wacht tot de temperatuur gedaald is naar 100c. Verwijder dan de kamer en giet de vers geroosterde koffiebonen in een vergiet. Pak een tweede vergiet en gooi de bonen steeds over van de ene naar de andere vergiet totdat de bonen voldoende gekoeld zijn.

Belangrijk!

Je kunt de roostkamer pas verwijderen als de temperatuur naar 100c is gedaald, tot die tijd is de kamer vergrendeld. Let bij het verwijderen goed op: want de kamer kan erg heet zijn. Het gebruik van ovenhandschoenen is aanbevolen!

Zie de kleur veranderen van groen > geel > lichtbruin > donkerbruin

 

De Vliescollector

is waar de hete lucht en rook in uitkomt. De collector verzamelt alle vliesjes die van de bonen afkomen. Hij is verwijderbaar om schoon te maken.

Belangrijk!

De Vliescollector kan zeer heet worden! Het gebruik van ovenhandschoenen is aanbevolen!

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed