India Monsooned Malabar

india-monsooned-malabarDe India Monsooned Malaber is een koffie uit de regio Karnataka in Zuid-West-India en heeft een bijzonder verhaal. Zo stamt zijn oorsprong uit de tijd van de Britse Raj (1858 – 1947). In die periode werden de exotische specerijen, thee en groene koffie over zee van India naar Europa vervoerd. De groene koffiebonen aan boord van de schepen werden zo’n zes maanden blootgesteld aan de vochtige omstandigheden van de moesson-wind. Hierdoor veranderde de groene koffiebonen van grootte, kleur en textuur. Dit had uiteraard veel invloed op de smaak van de koffie. Toen de scheepvaart moderner werd en de bonen ‘droog’ vervoerd werden, veranderde de samenstelling van de bonen. De Europeanen vonden, dat door het gebrek aan de constante warmte van de moesson wind, de koffie minder goed smaakte door het gebrek aan diepte en verlies van zijn specifieke karakter. Om de boon deze eigenschappen weer terug te geven werd er naar een oplossing gezocht en zo onstond de nieuwe manier van monsooning.

De India Monsooned Malabar is een unieke koffie met een zeer bijzonder verhaal

Aan deze nieuwe behandeling heeft de India Monsooned Malabar zijn naam te danken. Het verwerkingsproces is zeer uniek te noemen in de wereld van specialty koffie. De koffiebonen worden blootgesteld aan de vochtige monsoonwind in hiervoor speciaal gebouwde opslagruimtes. Zodra de moesonwind begint te waaien, worden de zijkanten van de opslagruimtes geopend en krijgt de vochtige wind de kans om krijgt langs de koffiebonen te circuleren. Hierdoor zwellen de bonen op en krijgt de koffie zijn milde, vochtige bladerenachtige geur. Door de koffiebonen regelmatig om te keren krijgen zij een bleekgouden kleur.

Dit hele proces vermindert de zuurgraad van de koffie. De Indian Monsooned Malabar is een zoete romige krachtige koffie met tonen van kruidige noten en chocolade. Eigenlijk is deze koffie een beetje wild en uniek.

Maar wat maakt deze koffie nu zo bijzonder?

Dat is vooral de lage zuurgraad en de intense rijke kruidige smaak. De body is mild tot zwaar afhankelijk van de zetmethode en de nasmaak is erg lekker. De koffie hoeft door de lage Koffie Academie - india malabarzuurgraad niet donker gebrand te worden om goed als ristretto en espresso uit de bus te komen. Het enige nadeel van de India Monsooned Malabar is dat door de structuur verandering, die de boon tijdens dit speciale verwerkingsproces ondergaat, zij erg droog uit de molen komt. Iedere keer is het vullen van de portafilter een serenade van koffierotzooi rond de molen. De dubbele espresso spant de kroon hier. Gelukkig is de troep tijdens het vullen van de single espressobasket een stuk minder vervuilend. Als je een liefhebber bent van een koffie met een lage zuurgraad, kruidig karakter, milde tot volle body met een chocolade tintje aan het einde, dan is de India Monsooned Malaber zeker het proberen waard. Ik kan niet ontkennen dat deze koffie mij iedere keer weer possitief verbaast met zijn speciale karakter. Erg lekker als espresso, maar nog beter als ristretto. Die smaakbonbon is echt zo’n koffiemoment die mij als liefhebber doet glimlachen. Daar lust ik er nog wel één van!

 

Algemene informatie en PID advies:

 • 100% Arabica Single Origin.
 • Medium roost (City+)
 • Geschikt voor espresso en cappuccino.
 • Een koffie voor de hele dag.
 • Maalstand bij mijn Mahlkonig K30 Vario is 3.5 op een schaal van 10.
 • Dosering 18 – 20g
 • Zettemperatuur 93°C
 • Zettijd: 28 – 30s
 • Totaal volumegewicht in het kopje (incl.crema): ongeveer 45gr
 • Deze koffie heb ik gekocht bij Koffie Academie uit Amsterdam
 • Branddatum wordt vermeld op de verpakking
 • Een aanrader voor de Single Blend Espresso liefhebber, subliem als ristretto met de single baskettechniek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed