Koffiebranderij Locals uit Tilburg

koffiebar branderij locals tilburgIk was laatst in Tilburg en wat doe je dan als weet dat er een interessante koffiebrander / bar in de buurt zit, die voldoet aan de Latinodelnorte criteria? Natuurlijk, dan ga je er even langs! Latinodelnorte criteria betekent dat de geserveerde koffie van eigen makelij is of dat er een brander in de zaak aanwezig is, waarop de eigen koffie onder de ogen van de bezoekers wordt gebrand. Locals aan de Heuvelstraat 128 in Tilburg is zo’n zaak en het was daarom dat ik deze week daar rond het middaguur naar binnen liep.

Deze mini koffiebranderij wordt mede geleid door Shenol Pishori en het was Shenol zelf, die ik aantrof achter de bar en zijn baristakunsten aan het vertonen was. Shenol is een man met passie voor koffie en vrijwel meteen raakten wij in gesprek over alles wat met koffie te maken heeft. Zo vertelde hij dat Locals op maandag en vrijdag zelf hun koffie brandt op de Toper Cafemino 1 kg brander, die in het midden van de zaak staat. Je kunt hem niet missen en dat voegt echt iets toe aan het interieur van de zaak. De geur van vers gebrande koffie is dan onderdeel van de totale koffie ervaring bij Locals. Deze Cafemino is één van de twee branders van Cafeofil eigenaar Sijmen Guerrero. De andere staat bij Brownies en Downies in Oisterwijk. Omdat Shenol iets anders wilde schenken dan de andere koffieaanbieders in de buurt kwam hij bij Cafeofil terecht. Er was vrijwel meteen een klik tussen Shenol en Sijmen en volgens Shenol de reden om de branderij naar Tilburg te halen. Deze brander in de koffiebar is absoluut een toevoeging op het geheel. Het cafe ademt de sfeer van koffie uit en dat maakt het bijzonder.

De espresso’s die ik gedronken heb waren niet subliem, maar van voldoende kwaliteit om hun koffies mee naar huis te nemen voor verder onderzoek. De koffies worden bij Locals alleen voor espresso gebrand. Zelfs de Kenia moet hier aan geloven en dat verbaaste mij een beetje. Filter koffie is niet aan de orde bij Locals en dat is jammer. Een goede Kenia als filter gezet misstaat niet op de koffiekaart. Daarnaast voegt deze zetmethode wel degelijk iets toe aan de totale ervaring in een koffiebar. Maar goed, espresso branding is hier de methode en de vier verschillende koffies uit Ethiopië, Bali, Kenia en Colombia worden dus allen medium donker tot donker gebrand. De branding is niet computer gestuurd, maar gebeurd met het menselijk brein, dus gewoon op gevoel, gehoor, geur en (in)zicht. Ambachtelijk branden zal ik het maar noemen en daar is eigenlijk niets mis mee. Tijdens mijn thuisroost periode behaalde ik hier ook prima resultaten mee. De koffies die heb gezien en gedronken voldeden inderdaad aan het Full City en Full City + profiel. De koffie van Bali (Bali Kintamani) en Kenia (Kenya Muriama) heb ik meegenomen om thuis op mijn gemak uit te gaan testen en later deze ervaringen ook hier te publiceren.

koffiebar branderij locals tilburg

Ik moet zeggen dat ik mijn bezoek aan Locals als zeer prettig heb ervaren. De sfeer en ontvangst waren zeer gastvrij en ik kan iedere koffieliefhebber om die reden al een bezoekje aldaar van harte aan bevelen. Het is mooi om te zien dat er koffieliefhebbers zijn die zich durven te onderscheiden van de rest en de ervaring in de bar weten te verrijken met het branden van eigen koffie. De extra kosten en inzet, die dit proces met zich mee brengt zijn het totaal product absoluut waard. Het voegt namelijk echt iets toe! Locals is de enige koffiebranderij in Tilburg, die zich op deze manier presenteert aan het publiek.

 

Klik hier voor meer informatie over Locals

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed