koffiemachine – een ding uit het verleden?!

recyclingJe hebt van die producten die op het eerste gezicht er geweldig uitzien. Maar als je even verder kijkt, dan vraag je je toch af of dit wel een product is waar de wereld op zit te wachten. Zo’n product is nu precies de Grower Cup coffee bag.

Het idee er achter is dat zij op een simpele manier filterkoffie overal bereikbaar willen maken voor het grote publiek. Hun quote “Coffee machines – a thing of the past” zegt eigenlijk alles. Los van het feit dat mijn LMGS3 deze quote naar de prullenbak verwijst, is het zo dat ik sinds enkele jaren mijn afval ben gaan scheiden. Ik ben er toen achter gekomen, dat wij leven in een plastic verpakkende maatschappij. Iedere week wordt één afval zak compleet met plastic gevuld en blijft het restafval in de grijze bak te verwaarlozen. Sinds die tijd is die bak steeds bijna leeg als ik hem aan de weg zet.

De afval van koffie is bij mij tweedelig. Namelijk de gebruikte koffie zelf en de lege kilo verpakking. Het koffieafval verdwijnt in de groene bak bij het biologische afval en lege koffieverpakkingen in de grijze bak bij het restafval.

Er gaat niets boven een lekker kopje koffie, vers gezet met een stuk minder afval als bijproduct, op zo’n koffiemachine uit het verleden

Nu terug naar de Grower Cup om mijn verhaal af te maken. Los van het feit dat gemalen koffie in de verpakking snel zijn smaak en aroma zal verliezen, erger ik mij het meest aan het feit dat twee kopjes koffie meteen een grote afvalverpakking van plastic en papier oplevert. De afvalberg, die ook al wordt gevoed door Nespresso en andere clonen, wordt door deze manier van koffie drinken al maar groter. Hoe moet ik mijn kinderen uitleggen, dat het drinken van een simpel kopje koffie meteen zoveel afval oplevert. Dat kan ik dus niet. Hun zorg is terecht en heeft mij wel jaren geleden al aan het afval scheiden gezet.

Nu doet de koffie industrie de laatste jaren zijn best om als tweede handelsproduct ter wereld zijn image te verbeteren. Het groene denken verkoopt namelijk goed. Je komt dit in alle supermarkten bij allerlei producten tegen. Met marketing als Fair Trade of biologisch verbouwen als speerpunten, proberen de leveranciers op deze groene golf in te spelen. Groen denken begint bij jezelf en daarom past deze vorm van Grower Cup koffie drinken dus niet in mijn visie van het zwart groene goud.

Wat mij betreft kan de Growers Cup als product samen met alle andere koffie cupjes varianten direct uit de handel verdwijnen. Er gaat namelijk niets boven een lekker kopje koffie, vers gezet met een stuk minder afval als bijproduct, op zo’n koffiemachine uit het verleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed