Mahlkonig K 30 Vario

Bij mij stond al van het begin vast dat ik een molen wilde die “Grind on Demand” was. Dat voormalen van de bonen in een reservoir en daarna trekken aan een hendel om de portafilter te vullen was niets voor mij. Dit gaat ten koste van tijd en de versheid van de bonenmaling. Je ziet te vaak in de praktijk dat baristas dit reservoir compleet vol malen. De maling veroudert hierdoor snel, wat zeer nadeling is voor de smaak. Ik hou dus van effectiviteit en versheid, wat betekent dat je maalt wat je nodig hebt voor een bepaald shot.“Malen op vraag” of “Grind on Demand” voldoet nu precies aan die eis. Verser en sneller kun je de gemalen koffie niet in je bakje krijgen.

Nu zag ik de Mahlkonig K 30 Vario voor het eerst op een blog van Teme. Dit was in dezelfde periode dat ik bezig was met het kopen van de GS/3. Ik was, bij het zien van deze molen, meteen verkocht. Wat een schitterende molen. Nu moet je natuurlijk altijd de functionaliteit van de molen meenemen in je overweging. Maar wees eerlijk, het oog wil ook wat!

“De traploze instelling van de maalstand zorgt voor de ultieme fijntunning!”

Mahlkonig is een fabrikant uit Duitsland, die al jaren bekent staat om zijn degelijkheid. Mahlkonig fabriceert in eerste instantie molens voor de professionele markt en plaats deze K30 in de gastronomie categorie. Dit betekent natuurlijk niet, dat je hem thuis niet kunt gebruiken. Het tegenover gestelde is juist waar. Deze machine past prima in een huis espressobar en zal je door zijn design en degelijkheid vele jaren van plezier kunnen voorzien. Daarnaast is hij in combinatie met een prachtige espressomachine een lust voor het oog.

De molen heeft een aantal specifieke eigenschappen

  • Is electronsich gestuurd met een timer.
  • Is traploos instelbaar op maalstand.
  • Je kan de portafilter inklemmen in de houder.

De molen is erg makkelijk in het gebruik. De traploze instelling van de maalstand zorgt voor de ultieme fijntunning. Zeker wanneer de koffie ouder wordt is het nodig om deze stand steeds bij te stellen en de dosering via de timer is eenvoudig te bedienen en aan te passen.

Nu zijn er twee onderdelen waarover sommigen zich nogal negatief hebben uitgelaten. Dat is de prijs en het klonteren van de maling. Over de prijs kan ik snel zijn: hier geldt dezelfde regel als bij de GS/3. Je krijgt absoluut waar voor je geld en bent bij aanschaf van deze molen voorzien van vele jaren plezier in optima forma. Waarom zou je het als kritische barista voor minder doen.

Wat betreft het klonteren: dit valt in de praktijk reuze mee. Mij is opgevallen dat vooral de donker gebrande koffies, die erg vet kunnen zijn hier last van krijgen. Bij de medium en lichte roosts is dit absoluut geen issue. Mocht je last hebben van klonteren, die het onstaan van “channeling” (kanaalvorming in je puck) zou kunnen bevorderen, dan is dit prima te verhelpen met de goede leveling en tamping technieken. Testen met een bottemless portafilter hebben mij dat voldoende bewezen.

Mijn conclusie is dan ook dat de Mahlkonig K 30 Vario een topper is. Hij is mooi, degelijk en simpel in het gebruik. Een molen die alles heeft wat een barista vraagt. Niet voor niets heeft deze molen eens een topbarista begeleid naar de hoofdprijs in de finale van de barista wereldkampioenschappen.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed