Panama als koffieland

PanamaDe geschiedenis van koffie in Panama is nog relatief jong. Vooral de opening van het Panama kanaal heeft het land een economische boost gegeven. Hier heeft de koffie industrie ook van geprofiteerd. Toch heeft Panama zich in deze korte periode, vanaf het begin van de vorige eeuw, zeer snel aan de top van de specialty koffieladder gezet. De meeste koffie wordt verbouwd in het Baru district en de Bouquet vallei. Panameese koffie staat bekend om zijn heldere fruitige smaak met bloemige aroma’s. De absolute top voor enkele jaren is de Geisha Esmaralda. Deze koffie heeft al veel prijzen verdiend en staat internationaal aangeschreven als een unieke koffie met een exceptionele smaak. Het bijzondere is dat de Geisha (Gesha) van Ehiopische afkomst is. Hij in 1963 via Costa Rica in Panama terecht gekomen. De teelt van deze koffie bracht toen weinig op en daarom raakte zij vrij snel in de vergetelheid. Dit veranderde echter, toen zij een aantal jaar geleden opnieuw ontdekt en met succes gecultiveerd werd. De kwaliteit van de koffie wordt steeds belangrijker ten opzichte van kwantiteit en precies dit heeft er voor gezorgd dat de Geisha nu zo geliefd is geworden.

De Geisha is geschiedenis geworden in de wereld van de specialty koffie! Zij bestormde de ladder in razend tempo en haalde record hoogtes op de Cup of Excellence veilingen. De karakteristieken van de Esmeralda wordt vaak beschreven als koffie die op thee wil lijken. Ze ruikt naar jasmijn en heeft smaken als bosbes, chocola, mango en limoen in zich. Er zijn maar twee plantages die de Panama Geisha verbouwen. Deze zijn “Esmeralda Special” en “Don Pachi Estate“. Recentelijk heeft de Panama Elida Estate Reserve ook een kleine hoeveelheid Geisha in zijn collectie opgenomen.

Naast deze topper heeft Panama veel andere goede koffies in huis, mede hierdoor heeft Panama de harten van vele specialty koffieliefhebbers veroverd en is zij niet meer weg te denken van de wereldkoffiemarkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed