PID introductie

“Je kunt nog zo’n geweldige koffie hebben, maar als je niet beschikt over de juiste apparatuur, techniek en kennis, dan ben je nooit in staat om de maximale smaak uit deze koffie te halen. De invloed, die bijvoorbeeld de temperatuur van het water op de smaak van de koffie heeft, is in één woord verbluffend”

Het plaatsen van PID regelaars in koffiemachines heeft een revolutie veroorzaakt in de specialty coffee branche. Op eens bleek één van de vele variabelen, die van invloed zijn op de smaak van koffie beïnvloedbaar te zijn. Vele discussies online gaan over dit onderwerp: van wat PID betekent tot het wel of niet inbouwen van een PID regelaar in de oude koffiemachine. Dat het werkt, daar is iedereen het ondertussen wel over eens. Maar wat opvalt is dat er weinig informatie wordt vrijgegeven over de PID instellingen voor de vele koffiesoorten. Dat is op zich jammer. Het inregelen van je molen (maalstand en maaltijd) en de temperatuur van de zetboiler van je espressomachine kost je altijd minimaal 2 tot 3 dubbele espresso’s. Uitgaande van 18 tot 20 gram per keer, dan kom je al snel op 54 tot 60 gram. Dat is erg veel koffie en een dure aangelegenheid als je de duurdere specialty koffies koopt. Het is dus de moeite waard om te weten wat je als startpunt kunt nemen als je aan de slag gaat met een nieuwe koffie. Omdat ik zelf ook hierover geen informatie kon vinden, ben ik zelf mijn ervaringen gaan documenteren in sheets. Ik heb zo in de loop der jaren een aardige schat aan PID informatie over vele verschillende koffie soorten opgeslagen. Dit helpt mij enorm als ik weer een nieuwe koffie moet gaan inregelen. Deze pid introductie heeft als doel om jullie verder op weg te helpen bij jullie zoektocht naar de juiste instelling.

 

Door te kijken in mijn tabellen vindt ik snel een startpunt voor het inregelen van mijn machines en heb ik na twee espresso’s vaak al de juiste instelling te pakken.

Om jullie ook veel tijd en koffie te besparen, heb ik deze informatie online gezet. Zoek in de database (blog) naar een vergelijkbare koffie en gebruik de beschreven informatie daar als startpunt. Veel succes en plezier bij het zetten van jullie koffies. Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met mij op.

“Deel je ervaring en til zo het product specialty koffie naar een hoger niveau!”

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed