Pride of Thailand

thailandmap

“De nieuwe oogst van 2014 valt ronduit als espresso tegen en doet de goede beoordeling in deze post verbleken. Ik heb het vermoeden dat er veel onrijpe koffiebonen in de oogst zitten. Met PID is deze bittere onrijpe smaak niet weg te krijgen en laat een nare afdronk achter. Deze onrijpheid is zelfs met melk niet weg te krijgen. Zeer teleurstellend voor een koffie die veel potentie in zich leek te hebben.”

 

Als ik Thailand zeg dan denken de meeste mensen nu niet meteen aan koffie. Thailand is vooral bekend als zonnige tropische vakantie bestemming met prachtige witte stranden, azuur blauwe zee, lekker eten en een cultuur waar je U tegen zegt. De afgelopen jaren kwam Thailand natuurlijk ook in het nieuws door de tsunami en vrij recentelijk de overstromingen. Het is een land waar arm en rijk ver uit elkaar liggen, maar de bevolking in zijn geheel als zeer vriendelijk wordt ervaren. En een land waar thee drinken deel van de cultuur is.

Daarom zal het je niet verrassen als ik zeg dat je waarschijnlijk niet veel mensen iets hebt horen vertellen over Thailand als koffieland. En toch is het zo dat Thailand een geweldige koffie in huis heeft onder de naam “Pride of Thailand”. Het is een koffie met een verhaal. Ze wordt al 40 jaar verbouwd. Is pas de laatste 15 jaar door de lokale bevolking omarmt, thee was hier meer de standaard. Er worden per jaar tienduizenden tonnen door vele kleine bergboeren verbouwd. Hiervan blijft een deel in Thailand en de rest wordt geëxporteerd. Deze koffie heeft een koninklijk stempel. Het is namelijk Z.K.H prins M.C Bhisadej die in 1969 door de koning van Thailand werd aangewezen als verantwoordelijke voor het ontwikkelen en realiseren van The Royal Project Foundation. Deze stichting heeft als doel het onderwijzen van de lokale bevolking op het gebied van landbouw. Vooral in het noorden van Thailand (Chiang Mai, waar deze koffie vandaan komt) was het nodig hen te leren andere gewassen te verbouwen dan papaver! Fair Trade is ook betrokken dit proces.

Maar wat maakt deze koffie nu zo bijzonder? Je kunt het hebben over het feit dat hij kruidig, licht zurig, fruitig, chocolade en nootachtig is. Dat hij makkelijk de hele dag te drinken is, dat hij veel zuid Amerikaanse eigenschappen in zich draagt. Maar het feit dat hem nu zo echt bijzonder maakt is zijn geweldige afdronk! Deze is echt sensationeel. Je drink hem en minuten later danst hij nog steeds rond op je tong en gaan je gedachtes al weer uit naar het volgende shot! En dan kun je niets anders dan beamen dat dit met recht een koffie is, waar Thailand echt trots op mag zijn!

Algemene informatie en PID advies:

“In de mokapot doet de 2014 oogst het beter. Hij is zachter en de bitterheid is meer op de achtergrond. Zo komt de koffie veel beter tot zijn recht!”   mokkapot - pride of thailand

 • 100% Arabica Single Origin.
 • Geschikt voor espresso en cappuccino.
 • Kan gerust de gehele dag gedronken worden.
 • Deze koffie moet niet te fijn gemalen worden. Bij mijn Mahlkonig K30 Vario is de stand 4.0 tot 5.0 op een schaal van 10.
 • Dosering 18 – 20g
 • Zettemperatuur 91°C
 • Zettijd: 28 – 30s
 • Totaal volumegewicht in het kopje (incl.crema): ongeveer 50 gram
 • Na mate de koffie ouder wordt ga ik fijner malen en temp omhoog brengen naar 92 – 93 °C
 • Deze koffie wordt in Nederland exclusief geïmporteerd en gebrand door Boot in Baarn.
 • Minpunt: geen branddatum / wel uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking
 • Een absolute aanrader voor de Single Blend Espresso liefhebber!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed