Punten om rekening mee te houden

  • Wees voorzichtig met de roostkamer. Forceer de kamer niet als je hem scheef in de machine plaatst. Laat hem er in glijden in plaats van er in te duwen.

De aandrijving stopt in een bepaalde positie (verticaal of net voor verticaal) om hem makkelijk te kunnen verwijderen. Ik heb een paar keer gemerkt dat hij aan het einde van de cycles, deze positie af en toe niet vindt. Mocht dit het geval zijn, schakel de rooster dan uit en weer aan (druk twee keer op de rode knop). De kamer draait dan één maal rond naar zijn juiste positie om hem te kunnen verwijderen.

Belangrijk!

Probeer de kamer niet te verwijderen als hij zich niet in de juiste positie bevindt.

  • Maak altijd gebruik van de zwarte steun als de roostkamer uit de machine is. Deze is er speciaal voor ontwikkeld om de roostkamer rechtop te laten staan en voorkomt dat de roostkamer om kan omvallen tijdens de vullen.

De manual geeft aan dat 300 gram de maximum hoeveelheid is – Ik zelf gebruik altijd minder. Mijn hoeveelheid ligt tussen 200 to 250 gram. Je kunt tot 300 gram roosten – maar niet met dry processed koffies*

  • Ik begin de roost altijd met de hoogste temperatuur van 250c tot aan het begin van de 1ste krak, daarna breng ik de temperatuur afhankelijk van de boon naar beneden om hem af te roosten (meestal 235c). Tijdens mijn tests van 250 @15 minuten kwam ik in de buurt van een City roast.

De rooster zal nooit helemaal tot 250c opwarmen – dit is veel heter dan je eigenlijk wilt gaan met de machine bij het roosten van koffiebonen. Daarnaast is de omgevingstemperatuur ook van grote invloed hier. Hoe kouder, hoe langzamer de rooster op zijn hoogste temperatuur komt.

 

“Kijk naar de roostkleur die je zoekt en stop de machine net iets voor dat moment bereikt wordt”

Kijk naar de roostkleur die je zoekt en stop de machine net iets voor dat moment bereikt wordt. Omdat de koeling langzaam gaat zal de roost nog een beetje doorgaan en bestaat de kans dat je roost te donker wordt.

Lees het instructieboekje! De rooster is makkelijk in gebruik, de bediening is eenvoudig, dus er is een verleiding om gewoon koffiebonen er in te gooien en te beginnen met roosten. Neem toch even je tijd om de machine beter te leren kennen, zodat je het maximale er uit kunt halen.

Schoonmaken: Leeg de vliescollector na iedere roost. Verwijder alle zichtbare vliesjes uit de roostkamer. Verwijder ook kleine boontjes die vast zijn gaan zitten in de roosters in de roostkamer. Het is zelfs beter om hiervoor een stofzuiger of kruimeldief te gebruiken. Zuig goed in de aansluiting van de vliescollector op de machine, de uit en inlaat van de roostkamer en verwijder ieder vastzittend deeltje. Na elke 20 roosts neem ik de vlies collector uit elkaar en reinig de filters met heet water en zeep. Zuig ook het filter dat aan de onderkant van de machine zit. Dit is de luchtinlaat en kan verstopt raken, wat voor grote problemen kan zorgen. Goed onderhoud verlengt de levensduur van je machine en zorgt dat je roosts goed blijven smaken!

Opgelet! * De kamer en het instructieboekje geven een ander bonenvolume voor “Brazil Coffee”. Wat zij eigenlijk bedoelen is dat dry-process koffie’s met veel vlies heter zullen worden in de kamer dan wet-processed koffies met minder vlies. Dit geldt dus voor alle dry-processed koffies en dus niet alleen voor de Braziliaanse, maar ook alle andere zoals Ethiopische, Jemense en Indonesische koffie’s – of elke andere blend die deze bonen bevat. Tijdens mijn testen bleek dat, alle dry-process en wet-processed koffies prima roosten op een gewicht van 225 gram (meten via gewicht is accurater dan via volume). De maximum hoeveelheid voor dry processed koffie’s is 240 gram. Houdt de roost (iets wat je altijd moet doen) met alle dry processed koffies goed in de gaten, zodat je de temperatuur en de tijd aan kunt passen als dat nodig mocht zijn. Uiteindelijk geldt deze aanpassing voor “Brazil Coffee” niet voor pulped natural Brazils (een soort met minder vlies) of buitengewoon wet-processed koffies met veel vlies (zoals Bolivia’s Cup of Excellence). Als je te veel dry process koffie met veel vlies in je machine doet, dan kan deze namelijk ontbranden in de kamer. De vliesjes worden te heet en kunnen vlam vatten.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed