Rancilio Silvia

De Rancilio Silvia is een espresso machine die veel respect verdient. Zet een professionele zetgroep in een kleine behuizing en voilá je hebt een kleine betaalbare krachtpatser voor de thuisbarista. Dit is een machine, die de espresso ervaring vanuit de bar naar de mensen thuis heeft gebracht. De Silvia is een veel besproken onderwerp op de diversen koffieforums wereldwijd. Velen gaan over de instabiliteit van de boiler, maar je mag van een machine in de lagere prijssegment ook niet de top verwachten. Feit is dat deze machine een prima espresso zet en dat met enige oefening je stabiliteit in je zettemperatuur weet te ontwikkelen.

“De kracht van deze machine is de zetgroep!”

Sinds de intrede van PID zijn er allerlei opties op de markt gekomen, die je in espressomachines kunt bouwen. Geld uitgeven aan zo’n PID kitje is voor mij absoluut nooit aan de orde geweest, omdat ik dat geld liever in een betere machine zou stoppen. Om de machines in een betaalbare instapprijsklasse te houden is dit waarschijnlijk tot op heden nog niet een standaard bij veel merken geworden.

rancilio silviaDe kracht van deze machine is de zetgroep. Deze komt overeen met machines die je in de espressobar tegenkomt. Om stabiliteit te ontwikkelen bij het zetten van de espresso’s ben ik gaan zoeken op het net en heb ikzelf veel gehad aan de uitleg van het zogenaamde “temperatuur surfen“. Met deze techniek verbruik je misschien wel wat meer water, maar het verhoogt absoluut je shotstabiliteit. Ook leer je bij regelmatig gebruik lezen wat de temperatuur in de boiler doet. Heb je een hogere temperatuur nodig, dan doen je aan temperatuur surfen. Maar is je koffie erg donker geroost en vraagt de bitterheid in je shot om een lagere temperatuur, laat dan de boiler afkoelen en zet dan je espresso. Je zult zien dat dit de smaak ten goede komt. Zo doe je uiteindelijk toch een beetje aan PID, maar dan op gevoel. Een mooie eigenschap die iedere ervaren barista van zelf ontwikkeld.

De machine heeft een aantal specifieke eigenschappen

  • Mooie degelijk zetgroep.
  • Erg fijn en degelijk portafilter
  • Levert prima stoom voor het schuimen van melk.
  • Heeft een single boiler systeem voor het zetten en stomen

Wat een nadeel werd voor mij was de single boiler. Vooral bij met op melk gebaseerde dranken kom je in de problemen. Je zet eerst je espresso. Dan moet een je knop omzetten om de boiler naar stoomtemperatuur te brengen. Als het lichtje uitgaat kun je gaan stomen en daarom moet je de knop weer omzetten voor een espresso. De boiler moet dan weer koelen om op de juiste zettemperatuur te komen. Al met al duurde het maken van een paar cappucinno’s 6 minuten.

Ik koester mijn Silvia nog altijd met respect en zal haar ook nooit meer weg doen. Deze machine heeft mij veel geleerd en gebracht en doet nog steeds wekelijks dienst. Ik kan iedere beginnende barista met een low budget deze machine aanraden. Maar investeer eerst je geld in een goede molen en schaf daarna pas deze prima espressomachine aan.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed