Unwashed Brazil Cerrado, NY 2/3, screen 17/18

brazil cerradoDe Cerrado savanne in Brazilië is de meest rijke biologische tropische grasland savanne in de wereld. Zo leven er meer dan 10,000 plantensoorten, waarvan 45% alleen in de Cerrado voorkomen (meer dan 400 bomen en heesters zijn uniek voor de regio). De oppervlakte van deze savanne bestrijkt meer dan 500 miljoen m2 van Brazilië. De Cerrado voedt ook drie van de grootste waterreservoirs van Zuid Amerika: namelijk de Amazone, Paraguay en Sao Francisco Rivieren. De Cerrado is helaas ook één van de meest onbeschermde savannes in de wereld. Minder dan 2% van de regio is beschermd in nationale parken en andere beschermde gebieden. Met als resultaat dat nog maar 30 percent van de Cerrado overgebleven is in zijn natuurlijke staat. Om dit unieke gebied te behouden in zijn oorspronkelijke natuurlijke staat zijn er verschillende projecten opgestart – één manier hiervan is het promoten van organische landbouwtechnieken voor zowel soja als koffie.

De Brazil Cerrado koffie groeit ongeveer 600 meter boven zeenveau en is een voorbeeld van één van de beste specialty koffie’s van Brazilië. Het heeft een lage aciditeit, een volle body en prachtige zachte ronde afdronk. Deze eigenschappen maken hem zoals veel andere Braziliaanse koffies zeer geschikt als basis voor diverse espressoblends en ook geliefd bij een grotere groep koffiedrinkers. Het weer in Cerrado is bijzonder en is zeer geschikt voor het verbouwen van dry-process koffie’s. De plotselinge overgang van het regenseizoen naar het droge seizoen, zorgt er letterlijk voor dat de bloemen in de bomen explosief tot bloei komen. De bonen worden hierdoor veel al gelijktijdig rijp, zodat ze in één keer geoogst kunnen worden. Deze oogst gaat grotendeel machinaal en plukkers halen zodra de machines klaar zijn, de resterende bonen van de struiken. Dat is jammer, want het machinaal oogsten maakt deze koffie wat goedkoper als eindproduct en het verminderd ook de kwaliteit als geheel. Niet alle bonen zullen perfect gerijpt geplukt worden, waardoor er onrijpe koffievruchten tussen de oogst kunnen zitten. Deze onrijpe bonen hebben een negatieve invloed op de smaak. De echte kenner haalt die licht bittere smaak er zo tussen uit.

Maar wat maakt deze koffie nu zo bijzonder? Helaas is niet bekend van welke plantage deze koffie komt, maar dat doet niets af aan de kwaliteit ik tijdens het drinken ervaren heb. Die was goed, maar niet uitmuntend. Deze koffie heeft een medium tot zware body met caramel en fruit tonen. Een prima gemiddelde koffie, die zoals vele andere Braziliaanse koffies uitstekend als basis voor espresso blends zou kunnen dienen.

Hoe deze koffie te roosten? De truc bij deze koffie is om niet te donker te gaan, maar ook niet te licht! Te licht betekent erg zurig en te donker betekent erg bitter. Full City is de sleutel hier! Stop de roost dus meteen zodra de eerste krak volledig klaar op een mooie Full City roost. Je zult dan merken dat het echte fruitkarakter prachtig naar boven is gekomen.

 

Gewicht: 250 gram

Omgevingstemperatuur: 7,6c

Brandtemperatuur: 235c

Tijd: 17 minuten

Eerste krak: 13,1

Tweede krak: geen

Brandprofiel: Full City

Veel vlies en veel rook – Mooie medium donkere kleur – temp naar 230c toen eerste krak begon – roost gestopt vlak voor tweede krak – lekkere zachte koffie met fruitige en romige afdronk en vleugjes karamel in de verte! (Rating***)

Gewicht: 260 gram

Omgevingstemperatuur: 7,6c

Brandtemperatuur: 230c

Tijd: 18 minuten

Eerste krak: 13,2

Tweede krak: geen

Brandprofiel: Full City

Temp lager omdat het tweede roost op rij was – Veel vlies en veel rook – mooie medium donkere kleur – temp naar 225c toen eerste krak begon – roost gestopt vlak voor tweede krak – lekkere zachte koffie met fruitig en romige afdronk en vleugjes karamel in de verte! (Rating***)

 

Algemene informatie en PID advies:

 • 100% Arabica Single Origin.
 • Medium roost (Full City)
 • Geschikt voor espresso en cappuccino.
 • Kan gerust de gehele dag gedronken worden.
 • Deze koffie moet fijn* gemalen worden. Bij mijn Mahlkonig K30 Vario is de stand 2.0 op een schaal van 10.
 • Dosering 17 – 18g
 • Pre-Infussie aan
 • Zettemperatuur 92°C
 • Zettijd: 25 – 30s
 • Totaal volumegewicht in het kopje (incl.crema): ongeveer 35gr
 • Deze koffie wordt geïmporteerd door ongebrand
 • Prima geschikt als basis voor Espresso blends

* Wat opvalt is dat thuis gerooste bonen veel fijner gemalen moeten worden dan industrieël gerooste bonen om tot een goede doorlooptijd te komen. Dit kan een indicatie zijn dat de boon een ander proces doorloopt in de brander en een reden tussen het door mij opgemerkte verschil in kwaliteit zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed