Wel of niet rusten?

“Het feit of vers gebrande bonen wel of niet moeten rusten is een zinloze discussie. Ook hier geldt dat smaak persoonlijk is, iets dat van persoon tot persoon verschilt. Laat je hier dus ook leiden door je eigen ervaring en inzicht die krijgt als thuisrooster. Een kwestie van proberen en leren.”.

 

“Mij werd verteld toen ik mijn rooster kocht dat ik de bonen meteen na het roosten kon gaan gebruiken. Hoe anders bleek de waarheid te zijn. De koffie had geen smaak en ik vroeg mij af wat eigenlijk het voordeel van thuisroosten nu eigenlijk was”.

Mij werd verteld toen ik mijn rooster kocht, dat ik de bonen meteen na het roosten kon gaan gebruiken. Hoe anders bleek de waarheid te zijn.

Research op het net maakte mij duidelijk dat bonen na het roosten kooldioxide ontgassen en dat dit proces aan de basis van de smaakontwikkling van de koffieboon staat. Zo bleek na verschillende testen dat vers geroosterde bonen minimaal één dag moeten rusten om ze zo de tijd te geven te ontgassen en een smaak te ontwikkelen die in balans is. Sommige bonen ontwikkelen hun smaak pas na een rustperiode van 24 tot 48 uur of langer. Maar er is natuurlijk een punt waar rusten omslaat in smaakverlies. De versheid verdwijnt en de bonen verliezen hun kracht. Ook hier zijn er veel verschillende meningen over hoe lang de periode mag zijn waar koffie als vers gezien mag worden, maar voor mij is dat tussen de 24 uur tot 10 dagen. Over het algemeen hebben de meeste bonen 3 tot 4 dagen nodig om volledig tot ontwikkeling te komen.

Ik heb mijn ervaringen met de verschillende origins opgeslagen in tabellen. Deze zijn opgebouwd uit een aantal hoofdpunten:

 • Naam van de Origin
 • Minimum dagen – tijd die de koffie nodig heeft om te rusten
 • Maximum smaak – aantal dagen die koffie nodig heeft om maximale smaak te ontwikkelen
 • Rating – mijn persoonlijk smaak voorkeur:
  *
  Slecht
  **
  Voldoende
  ***
  Goed
  ****
  Erg goed
  *****
  Uitmuntend

Belangrijk: Deze informatie berust op mijn ervaring. Neem het alleen als richtpunt en ga altijd op zoek naar je eigen smaak.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our Feed